Φυτά, ζώα, άνθρωποι είναι τα σκαλοπάτια που δημιουργάει ο Θεός για να πατήσει και ν' ανέβει - Ν. Καζαντζάκης "Ασκητική"

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Eπιστολή στον Σόϊμπλε, με μια ριπή για υστερόγραφο

Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/mia-epistoli-ston-soible-me-mia-ripi-gia-ysterografo

Μία ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόϊμπλε αποφάσισε να στείλει ο ταξίαρχος ε.α γιατρός και καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννινων,Λάμπρος Βαζαίος.
Και η τελευταία της παράγραφο,το τρίτο υστερόγραφο, είναι μια πραγματική ριπή πολυβόλου που ο απόστρατος στρατιωτικός την επιστρέφει. Μια ριπή που έκοψε το νήμα της ζωής μια 16χρονης το 1944.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Εναλλακτικές χρήσεις 8 αντικειμένων που όλοι έχουμε στο σπίτι.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/02/8_5.html#ixzz2KDiRYBmE

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει μερικά αντικείμενα, αν όχι όλα, με συγκεκριμένες χρήσεις στο σπίτι ή στον εαυτό μας και δεν έχουμε μπει ποτέ στον κόπο να μάθουμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την οδοντόκρεμα, το κέτσαπ ή το ψωμί!

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Οι ρίζες της βίας (Μαχάτμα Γκάντι)



  • Πλούτος χωρίς εργασία.
  • Απόλαυση χωρίς συνείδηση.
  • Γνώση χωρίς χαρακτήρα.
  • Συναλλαγή χωρίς ηθική.
  • Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά.
  • Λατρεία χωρίς θυσία.
  • Πολιτική χωρίς αρχές.

                    Μαχάτμα Γκάντι

Οδός Φιλελλήνων

Επί της οδού Φιλελλήνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο της Βουλής, βρίσκεται κτισμένη η "Ρώσικη εκκλησία", όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται στις μέρες μας. Έχοντας ανεγερθεί περί τα μέσα του 11ου αιώνα, αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας. Διάφορες φήμες και «μυστικά έντυπα» (ας μην τα ξαναλέμε) ήθελαν την εκκλησία αυτή να συνδέεται με ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών κάτω από την Αθήνα.



Η "Ρωσική εκκλησία", ανάμεσα στις οδούς Φιλελλήνων,
Σουρή και Βασιλίσσης Αμαλίας.




Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το χαμένο video από την καταστροφή της Σμύρνης! (video)

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/2013/01/video-video.html

Αν και πολλοί θέλουν να μας πείσουν ότι δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από έναν απλό «συνωστισμό» στο λιμάνι, ένα χαμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης αποκαθιστά τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση…

Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα,διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) και μάλιστα, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτά με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου, μετατρέποντάς το σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.





 

Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε

Πηγή: http://kanali.wordpress.com/2010/01/08/xray_mh_ionizoysa/

Των ΑΝΤΖΗΣ ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ, ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Εικονογράφηση: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ


Εφημερίδα Καθημερινή (14.11.2009)
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_100073_14/11/2009_1290367

Πώς μπορεί να μας βλάπτει το κινητό, το ασύρματο τηλέφωνο ή το router; Μια άλλου είδους ρύπανση αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια: η ηλεκτρομαγνητική. Οι νέοι μετρητές ακτινοβολίας για το σπίτι ήταν η αφορμή το ΟΙΚΟ να ανοίξει το φάκελο. Πόση ακτινοβολία εκπέμπει κάθε συσκευή, ποια είναι τα όρια ασφαλείας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;



Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια, επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα, αποφεύγουμε τα χημικά. Συγχρόνως, όμως, διαθέτουμε κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματο Ιντερνετ, φούρνο μικροκυμάτων, ασύρματες παιχνιδοκονσόλες, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, χωρίς να τηρούμε κανόνες ασφαλείας. Λίγο οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες, λίγο η ευκολία, χρησιμοποιούμε αλόγιστα συσκευές που εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία… Η επιστημονική έρευνα για την επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα και οι χρηματοδοτήσεις των ερευνών για τις επιδράσεις στην υγεία συχνά προέρχονται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές. Ωστόσο, εκατοντάδες βιολόγοι, φυσικοί, κυτταρολόγοι και μηχανικοί ανά τον κόσμο συνδέουν την ακτινοβολία αυτή με πονοκεφάλους, κόπωση, αλλεργίες, καρκινογενέσεις, μέχρι και σπάσιμο του DNΑ. Φαίνεται πως είμαστε μέρος ενός τεράστιου πειράματος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: μπορούμε να προστατευτούμε από την ακτινοβολία χωρίς να αποκηρύξουμε την τεχνολογία, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Μετρήσαμε και μάθαμε

«Πήρα μια οικιακή συσκευή μέτρησης ακτινοβολίας. Να μετρήσω και το σπίτι σου;» πρότεινε ένας φίλος και αμέσως στην παρέα επικράτησε πανικός. «Τι, πώς, πού, θέλω κι εγώ!» Αρχισα να ψάχνω συσκευές και πιστοποιητικά αξιοπιστίας, να τηλεφωνώ σε επιστημονικά κέντρα και να διαβάζω ιατρικές έρευνες, μέχρι που απέκτησα και εγώ τη δική μου συσκευή. Μια συσκευή εύκολη στη χρήση, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από επαρκείς οδηγίες και βιβλιογραφία. Οταν, π.χ., το κοντέρ έδειξε κόκκινο στη γωνία της κουζίνας και εγώ ήθελα να εξαφανίσω το ακίνδυνο τελικώς ψυγείο, χρειάστηκε να προστρέξω στον ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε… στο διπλανό διαμέρισμα και στη βάση του ασύρματου τηλεφώνου, που ο γείτονας είχε τοποθετήσει στη μεσοτοιχία! «Δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα», μας εξήγησε ο ερευνητής που δραστηριοποιείται και ο ίδιος στην εισαγωγή συσκευών μέτρησης ακτινοβολίας. «Πρόκειται για συσκευές οικιακής χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι χρήσιμες σε επίπεδο πρόληψης και κατανόησης των κινδύνων, ένα εργαλείο για να περιορίσει κανείς την ακτινοβολία στο χώρο του, ακολουθώντας κάποιες πρακτικές συμβουλές».

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Οπως είναι φυσικό, το να χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κάνουμε τρεις ακτινογραφίες την εβδομάδα. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον οργανισμό μας η ακτινοβολία εξαρτάται από τη συχνότητά της – ένα χαρακτηριστικό μέγεθος που αφορά τα κύματα όλων των ειδών και, στην περίπτωση του ήχου, είναι αυτό που δίνει σε κάθε νότα την ιδιαίτερη χροιά της. Οσον αφορά τις ακτινοβολίες (δηλαδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα), ανάλογα με τη συχνότητά τους χωρίζονται σε ιονίζουσες και μη ιονίζουσες. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι ακτίνες Χ και γ. Γι’ αυτές, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς στα μόρια του DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις – γεγονός που εξηγεί γιατί μεταξύ δύο ακτινογραφιών πρέπει να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα router, τα ασύρματα τηλέφωνα – οι ακτινοβολίες δηλαδή όλων των συσκευών οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εδώ. Για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως δεν προκαλούν διασπάσεις των δεσμών, επομένως είναι πιο ασφαλείς από τις ακτίνες Χ. Ωστόσο, επειδή αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών και παρεμβαίνουν στη χημεία του κυττάρου, αρκετές έρευνες τις ενοχοποιούν για μία σειρά συμπτωμάτων. Ακόμη χειρότερα, πειράματα έχουν δείξει ότι και οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσουν γενετικές αλλοιώσεις…

ΓΡΑΦΗΜΑ: ΠΗΓΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ



Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!
Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα

Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.

07.15
Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!



Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ’ ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή – κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση… μηδενίζεται.

Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

09.30
Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε



Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ’ ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.

14.00
Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί



Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.

Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.

16.00
Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι
 

Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά



Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

23.05
Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία

Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!


22 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ



ΚΙΝΗΤO ΤΗΛEΦΩΝΟ

• Χρησιμοποιούμε hands free ή bluetooth. Το bluetooth αποτελεί πομποδέκτη επικοινωνίας με το κινητό και εκπέμπει μικρή μεν, αλλά συνεχή ένταση ακτινοβολίας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε απλό bluetooth, που τοποθετείται απευθείας στο αυτί.
• Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν. Οταν συνομιλούμε, δεν τα κρατάμε αγκαλιά ή δεν τα έχουμε στο μάρσιπο. Οταν το μωρό είναι στο καρότσι, δεν τοποθετούμε το κινητό στις θήκες του καροτσιού.
• Δεν είναι βέβαιο ότι εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία όταν είναι απλώς ανοιχτό. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην έρχεται σε επαφή με το σώμα και να μην το τοποθετούμε στις τσέπες μας.
• Οταν το φορτίζουμε, υπάρχει αύξηση της ακτινοβολίας, που δεν περνά τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, αποφεύγουμε να το φορτίζουμε δίπλα μας, όταν κοιμόμαστε.
• Σε κλειστούς χώρους το σήμα ελαττώνεται, αφού ο δέκτης και ο πομπός δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Ετσι, το κινητό χρησιμοποιεί όλη του την ισχύ. Στο αυτοκίνητο ή στο ασανσέρ, λοιπόν, αποφεύγουμε τις συνομιλίες. Αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε, το τοποθετούμε μακριά από το σώμα μας και ανοίγουμε τα παράθυρα.
• Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ρύθμισης της ισχύος που εκπέμπουν, ανάλογα με την ποιότητα του σήματος (αδύνατο σήμα – μεγάλη εκπεμπόμενη ισχύς) και τη λειτουργία(όταν μιλάμε, η εκπεμπόμενη ισχύς είναι υψηλότερη). Ετσι, ανεξάρτητα από την τιμή SAR που διαθέτει από τον κατασκευαστή, η ισχύς της ακτινοβολίας θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραπάνω παραμέτρους, χωρίς να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι η τιμή αυτής της έντασης. Αρα δεν βοηθάει να επιλέξουμε κινητό με μικρή τιμή SAR.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

• Τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου μακριά από την κρεβατοκάμαρα και οποιοδήποτε σημείο όπου περνάμε πολλές ώρες. Η ακτινοβολία του είναι πολύ διεισδυτική και περνάει και τους τοίχους των διαμερισμάτων, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε να μη βρίσκεται κοντά σε μεσοτοιχία με κρεβατοκάμαρα, καναπέ ή καρέκλα γραφείου. Αν μένουμε σε πολυκατοικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ο ένας τον άλλον.
• Το κομοδίνο είναι από τις χειρότερες θέσεις για την τοποθέτηση της βάσης. Την αντικαθιστούμε με μια σταθερή συσκευή ή έχουμε δίπλα μας μόνο το ακουστικό και όχι τη βάση του.
• Δεν συνομιλούμε κοντά σε μικρά παιδιά, τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν σταθερή συσκευή.
• Τις νυχτερινές ώρες καλό είναι να βγάζουμε το ασύρματο από την πρίζα.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (Wi-Fi)

• Ο πομπός (router) εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία, γι’ αυτό πρέπει να τον τοποθετούμε σε σημείο όπου δεν καθόμαστε πολλές ώρες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ενσύρματο, τουλάχιστον για τους υπολογιστές desktop. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χαμό από καλώδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κιτ home plug.
• Ο ίδιος ο υπολογιστής, που συνδέεται ασύρματα στο Ιντερνετ, δεν έδειξε να εκπέμπει αυξημένη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να μην τον τοποθετούμε στα πόδια μας ή να μην τον αφήνουμε ανοιχτό δίπλα μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.
• Επειδή το ασύρματο δίκτυο περιλαμβάνει τόσο πομπό όσο και δέκτη, ο πομπός ενεργοποιείται αυτόματα και λειτουργεί συνεχώς όταν «ανεβάζουμε» αρχεία. Εκπέμπει περιστασιακά και όταν «κατεβάζουμε» για να γίνει επιβεβαίωση των πακέτων λήψης των αρχείων.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

• Οταν βρίσκεται σε λειτουργία, φροντίζουμε να μην είμαστε μπροστά του. Tηρούμε μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 50 εκ.
• Eνημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο και τα προτρέπουμε να τηρούν την απόσταση ασφαλείας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

• Τηρούμε απόσταση ασφαλείας 30 εκ. όταν μαγειρεύουμε.
• Αποφεύγουμε να καθόμαστε στην κουζίνα, όσο δεν είναι απαραίτητο, όταν οι εστίες ή ο φούρνος βρίσκονται σε λειτουργία.

ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΝΣΟΛΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

• Η βάση τους εκπέμπει ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με τον οικιακό μετρητή, δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καλό είναι να κάθονται σε απόσταση δύο με τριών μέτρων όταν παίζουν. Οταν δεν τη χρησιμοποιούμε, την κλείνουμε.

ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (BABY PHONE)

• Το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβατάκι ή το πάρκο του μωρού.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

• Επικίνδυνες θεωρούνται οι τηλεοράσεις παλαιού τύπου. Από αυτές τηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ/ΣΕΣΟΥΑΡ

• Ο απορροφητήρας συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω από το κεφάλι μας, οπότε η ακτινοβολία δεν μας επηρεάζει. Αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, τον κλείνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά του.
• Χρησιμοποιούμε το σεσουάρ σε απόσταση από το κεφάλι μας – δεν το κολλάμε στα μαλλιά. Τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τη χρήση του.

ΘΗΚΗ-ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ!



Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, ο κ. Μαργαρίτης και η ομάδα του πειραματίζονται με διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ακτινοβολία των κινητών. Διαπίστωσαν ότι η ανακοπή της ακτινοβολίας είναι εφικτή και υπέβαλαν αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη σχεδίαση της «ειδικής θήκης προστασίας». Η θήκη αποτελεί ημικλωβό Faraday, που επιτρέπει στην ακτινοβολία να εξέρχεται από την εμπρόσθια (απροστάτευτη) πλευρά και όχι από την προστατευμένη που είναι πάντα τοποθετημένη προς το σώμα και μας προφυλάσσει σε ποσοστά που φτάνουν το 97,5%. Το εργαστήριο ελέγχει δειγματοληπτικά όλη την παραγωγή, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση των θηκών επιστρέφει στο εργαστήριο και χρηματοδοτεί περαιτέρω έρευνες.

* Για να μάθετε περισσότερα για την ειδική θήκη προστασίας του κινητού τηλεφώνου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mobilepro.gr ή τηλεφωνήστε στο 211-30.00.300.

INFO

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Για να ενημερωθείτε για τις οικιακές συσκευές μέτρησης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://www.electromagnetic.gr/eshop/catalog/, T 210-55.79.799
http://www.marex.gr, Τ 210-40.14.668-9
http://www.eshop.aktinion.gr, Τ 210-33.06.501 «Ασύρματη τεχνολογία, μόνο όταν είναι απαραίτητο»

Λουκάς Χ. Μαργαρίτης – Δ/ντής Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθημερινά κάνει μετρήσεις και διεξάγει πειράματα σε ποντίκια και έντομα για να διαπιστώσει τις πιθανές συνέπειες της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στους οργανισμούς. Ο καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης, διευθυντής στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο ΟΙΚΟ.

Τι μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος που δέχεται καθημερινά μη ιονίζουσα ακτινοβολία;
Πονοκεφάλους, αϋπνίες, διαταραχή συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, σπάσιμο του DNA, ολιγοσπερμία, διαταραχές στη μνήμη και τη μάθηση, διαταραχές οστεοποίησης (τα έμβρυα), αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού όγκου. Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε έντομα δείχνουν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Από τι εξαρτάται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων;
Από την ευαισθησία κάθε ατόμου, από το είδος της ακτινοβολίας, από τη διάρκεια της έκθεσης και από την ηλικία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Κάνω έκκληση στους γονείς να τους προσφέρουν το αγαθό της ασύρματης τεχνολογίας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Το ασύρματο τηλέφωνο ή τα ασύρματα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα.

Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δρα στον ανθρώπινο οργανισμό αθροιστικά;
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι όσο αυξάνονται τα χρόνια χρήσης του κινητού δίπλα στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη όγκου. Aρα η ακτινοβολία, εκτός από τις άμεσες επιφέρει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Θεωρείτε ότι επιβάλλεται να περιορίσουμε τη χρήση των ασύρματων συσκευών που εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία;
Φυσικά. Προστασία σημαίνει μειωμένη έως μηδενική έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα της ακτινοβολίας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ασύρματες συσκευές αρκεί να ακολουθούμε κανόνες.

Ο σύγχρονος άνθρωπος «βομβαρδίζεται» και από ακτινοβολία εξωγενών πηγών (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή δίκτυα υψηλής τάσης). Η μείωση της έκθεσής του στις οικιακές πηγές είναι αρκετή;
Είναι σημαντική, γιατί τις εξωγενείς πηγές δεν μπορεί να τις ελέγξει. Πάντως για τις υψηλές συχνότητες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται πρακτικές προστασίας με ειδικές βαφές στους τοίχους.

Στην προσπάθεια μείωσης της έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν οι συσκευές για οικιακή μέτρηση της ακτινοβολίας;
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή, για να ελέγχει τι επίπεδα ακτινοβολίας υπάρχουν στο χώρο του. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσει με ακρίβεια από πού προέρχεται η ακτινοβολία, τουλάχιστον όμως μπορεί να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποφεύγει.



Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μιχάλης Καλογεράκης - Ένας εφευρέτης σε απομόνωση

Πηγή: http://www.ribandsea.com/main/index.php/face/945-2013-03-05-13-00-06

Ρεπορτάζ - Κάμερα - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Ταξίδεψα μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης, για να συζητήσω μαζί του και να καταγράψω όσα έχει επινοήσει και κατασκευάσει, και δεν το μετάνοιωσα ούτε στιγμή! Μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα λέγαμε, μέσω skype, ενώ είχα δει πολλά βιντεάκια στο youtube και στην ιστοσελίδα του:


 http://www.youtube.com/user/mikeerevna/videos 

Αυτά, ωστόσο, που είδαν τα μάτια μου και κατέγραψε ο φακός της βιντεοκάμεράς μου, ξεπέρασαν κάθε φαντασία! Ο λόγος για τον Μιχάλη Καλογεράκη, έναν εφευρετικό Κρητικό, ο οποίος, εδώ και 18 χρόνια, έχει πάρει διαζύγιο από την Δ.Ε.Η. και τα πρατήρια καυσίμων! Έναν ιδιοφυή εφευρέτη ηλεκτρονικό μηχανικό, που θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να ηγείται κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων τεχνολογίας και έρευνας του Πολυτεχνείου αλλά, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, ζει άνεργος και απομονωμένος με την οικογένειά του στο χωριό Χάνι Κοκκίνη, λίγο έξω απ' το Ηράκλειο. Αυτό είναι, άλλωστε, το τίμημα που πληρώνουν σ' αυτή τη χώρα όσοι ξεχωρίζουν και υπερβαίνουν τη μετριότητα...

Ομιλητικός, χειμαρρώδης, αποφασιστικός, ένας Κρητίκαρος με όλη τη σημασία της λέξης, που δεν μασάει τα λόγια του και λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους. Αυτός είναι ο Μιχάλης Καλογεράκης. Μου μίλησε για όλα και για όλους και με ξενάγησε ακόμη και στο υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο του σπιτιού του! "Τι φοβάσαι και έχεις προετοιμαστεί τόσο καλά"; τον ρώτησα. "Εδώ και καιρό έχω την πεποίθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί, κάτι πολύ κακό. Θέλω λοιπόν να μας βρει προετοιμασμένους...", απάντησε, και με έβαλε σε σκέψεις...

Μου έδειξε στη συνέχεια το δίτροχο "παπάκι" του, που δεν έχει πάει ποτέ στο βενζινάδικο, όπως λέει ο ίδιος με υπερηφάνεια, αλλά και ένα mountain bike που έχει μετατρέψει σε ένα δυνατό ηλεκτρικό μοτο-ποδήλατο, με ανωτάτη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, κίνηση και στους δύο τροχούς και τεράστια αυτονομία, αφού η μπατταρία του φορτίζει με τα πετάλια στις ευθείες και στις κατηφόρες!

Μένω με το στόμα ανοιχτό όταν βάζει μπροστά μια τεράστια γεννήτρια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με παλιό ελαιόλαδο! "Αυτό είναι το Κρητικό... πετρέλαιο που εμείς καλλλιεργούμε στο έδαφος!", λέει χαμογελώντας αφοπλιστικά, και συνεχίζει: "Δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να βγάλουμε το πετρέλαιο από τα βάθη της θάλασσας! Θα σου έλεγα μάλιστα να πας μέχρι το super market να αγοράσεις δέκα λίτρα ηλιέλαιο και να το βάλεις στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου! ", μου λέει κάποια στιγμή και με ξαφνιάζει! "Θάβουν χιλιάδες τόνους ροδάκινων στις χωματερές οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας και μετά ζητούν από την κυβέρνηση ενίσχυση για την αγορά πετρελαίου, ενώ θα μπορούσαν να αποστάξουν τσάμπα το δικό τους καύσιμο με τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τα αχλάδια ή τα καρπούζια που πετούν, έχοντας παράλληλα φροντίσει να παράγουν από τον αέρα και τον ήλιο την δική τους ενέργεια εντελώς δωρεάν"!

Κάποια στιγμή η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, τα χαράτσια, τη ΔΕΗ και τον Στουρνάρα. Ο Μιχάλης είναι φανερά θυμωμένος, παρ' όλο που έχει πάντοτε κρεμασμένο στα χείλη του ένα πλατύ χαμόγελο. "Έβγαλε στην αρχή ένα δικαστήριο την απόφαση πως το χαράτσι είναι παράνομο, αλλά πήγε στη συνέχεια ο Στουρνάρας στον Άρειο Πάγο και τους είπε : Ακούστε : εμείς προσδοκούμε έσοδα δύο δις από αυτό το χαράτσι. Αν εσείς το βγάλετε παράνομο, τότε θα πρέπει να πάρουμε από κάπου τα χρήματα αυτά. Τι περίμενες λοιπόν να γίνει; Να πουν οι δικαστές ότι το χαράτσι είναι παράνομο και να χάσουν τους μισθούς τους; Δυστυχώς, όπου κυβερνάει το χρήμα δεν υπάρχει Δικαιοσύνη!

Αλλά και με τα χωράφια των ανθρώπων, εδώ στην Κρήτη, δεν είδες τι έγινε; Ήρθαν τα ΜΑΤ και τους τα πήραν με το ζόρι, για να τα δώσουν στους ξένους, να τα κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς να δώσουν στους ιδιοκτήτες των χωραφιών ούτε ένα ευρώ! Και μας πουλάνε μετά οι ξένοι το ρεύμα που παίρνουν δωρεάν από τον αέρα και τον ήλιο μας! Αν γινόταν αυτό παλιά, θα τους έπαιρναν με τις πέτρες! Τώρα όμως οι άνθρωποι άλλαξαν και στήριξαν τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη. Πάνε λοιπόν στα δικαστήρια, αλλά με τα λεφτά που διαθέτουν δεν μπορούν να δικαιωθούν. Οι άλλοι έχουν περισσότερα και έτσι κερδίζουν τις δίκες...".

Έφυγα από το σπίτι των Καλογεράκηδων, με τον Μιχάλη να μου δίνει οδηγίες παρασκευής ξινόχονδρου, ρακής χωρίς δηλητήρια, κρασιού χωρίς... ξύδι και σωστής χρήσης της ηλεκτρικής κουβέρτας! Την ίδια στιγμή η κυρία Καλογεράκη παραπονείτο ότι αν είχαν τα χρήματα που έχει ξοδεύσει ο άντρας της για τα πειράματά του, θα είχαν αγοράσει ένα σπίτι! Δέκα οκτώ χρόνια χωρίς ΔΕΗ, όμως, σκέφτηκα, δεν είναι και μικρό πράγμα! Χωρίς να συνυπολογιστεί η ηδονή της δημιουργίας, που διαγράφεται κάθε στιγμή στο πρόσωπο του Μιχάλη, και είναι ανεκτίμητη...

Το βίντεο που ακολουθεί έχει διάρκεια 50 περίπου λεπτών της ώρας. Θα μπορούσε, βεβαίως, να είναι και τρίωρο! Σας συνιστώ πάντως να το δείτε μέχρι τέλους. Στο κάτω κάτω δεν είναι ένα συνηθισμένο βίντεο, αλλά ούτε και από αυτά που βλέπετε κάθε μέρα...

http://www.youtube.com/watch?v=hu7eIJG_NSM&feature=share



Εκπληκτικές φωτογραφίες από την «πραγματική Ατλαντίδα»

Πηγή: http://tvxs.gr/node/123107
Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Η Βίγια Επεκουέν, ένα χωριό της Αργεντινής, αποκαλείται «πραγματική Ατλαντίδα», καθώς βρέθηκε για πάνω από 25 χρόνια κάτω από το νερό. Τώρα, που τα νερά έχουν υποχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, νέες αξιοθαύμαστες φωτογραφίες του χωριού κάνουν το γύρο του κόσμου.



Μέχρι τη δεκαετία του 1980 η Βίγια Επεκουέν, που βρίσκεται 350 μίλια νότια του Μπουένος Άιρες, αποτελούσε τουριστικό προορισμό για πολλούς, κυρίως λόγω της τοπικής λίμνης αλμυρού νερού, η οποία φημολογείτο ότι είχε θεραπευτικές δυνατότητες και μάλιστα ήταν η δεύτερη στον κόσμο σε περιεκτικότητα αλατιού μετά τη Νεκρά Θάλασσα.



Όλα άλλαξαν στις 10 Νοεμβρίου του 1985, όταν μία εκτεταμένη περίοδος δυνατών βροχοπτώσεων οδήγησε τη λίμνη να ξεχειλίσει, βυθίζοντας ολόκληρο το χωριό 30 μέτρα κάτω από το νερό. Οι 1.500 κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω όλα τους τα υπάρχοντα.



Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ένας από τους πρώην κατοίκους του χωριού έχει επιστρέψει στο σπίτι του εδώ και κάποιο καιρό. Ο 81χρονος Πάμπλο Νόβακ δήλωσε ότι όλη τη μέρα τριγυρνάει στην πόλη, αναπολώντας τις ένδοξες μέρες της. Ο Νόβακ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι επισκέπτες και πρώην κάτοικοι καταφθάνουν στην πόλη, είτε για να θαυμάσουν το φαινόμενο της αναδυόμενης πόλης, είτε για να περισώσουν αντικείμενα που πίστευαν ότι δε θα ξαναδούν.



Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις δεκάδες εντυπωσιακές φωτογραφίες της «χαμένης πόλης» που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.















Περί άγχους!


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Γιώργος Σουρής - Ανθολογία της Οικονομίας

Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,
νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
ταμεῖο δίχως χρήματα
καὶ δόξης τόσα μνήματα;

Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;
* * *


Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.
* * *


Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν
ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί,
οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν
δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
* * *


Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.
* * *


Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
* * *


Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!
* * *


Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα,
πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη...
αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα,
δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.
* * *


Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο,
ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει.
Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ
συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.
* * *


Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ
τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».
Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς
σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.

Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-
νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.
* * *


Δυστυχία σου Ἑλλάς, μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς.
Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα; 






Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Θαλής + Φίλοι: Βίντεο με την ομιλία της Σώτης Τριανταφύλλου στο σαλόνι των Κατακουζηνών







Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων στο φιλόξενο σαλόνι της ιστορικής οικίας Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Την πέμπτη συνάντηση της ομάδας, που έγινε την Παρασκευή 08 Μαρτίου, με ομιλήτρια τη συγγραφέα και ιστορικό Σώτη Τριανταφύλλου, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ.

Η Σώτη Τριανταφύλλου στην ομιλία της επιχείρησε να δώσει ορισμένες απαντήσεις στα ερωτήματα : Πώς μαθαίνουμε να βλέπουμε (και όχι απλώς να κοιτάμε); Πώς μπορούμε να διδάξουμε την «όραση» στο σχολείο;

Διατρέχοντας, σε μια ώρα κάμποσους αιώνες τέχνης – από τη ζωγραφική των σπηλαίων μέχρι την Op Art – έκανε μερικές παρατηρήσεις για την προοπτική, για τη συμμετρία και για την αρμονία στην αναπαράσταση του κόσμου.

Η ομιλία συγκροτήθηκε ως πρόπλασμα ενός πολύωρου σχολικού μαθήματος εισαγωγής στην τέχνη -στη ζωγραφική κυρίως- καθώς και στη συμμετρία όπως φανερώνεται στη χαρακτική, στην πολεοδομία, στη φιλοσοφία των κήπων, στις κατασκευές και στις εικόνες της καθημερινής ζωής

Η ομιλήτρια πρότεινε μια παρουσίαση της ιστορίας της ανθρωπότητας, τόσο μέσα από την ιστορία της τέχνης όσο κι από την παράλληλη ιστορία της επιστήμης.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού για τη φιλοξενία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη που φροντίζει για τη βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων της ομάδας.

ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Facebook

Twitter






Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνεχώς;

Πηγή: http://troktiko.eu/2013/03/exete-anarotithei-pote-giati-ta-paidia-pou-kratoun-oi-zitianes-koimountai-sinexos/

Το άρθρο αυτό έχει κυκλοφορήσει στο facebook και ο συγγραφέας του δεν μας είναι γνωστός. Αρκετά όμως από όσα περιγράφει ισχύουν & σε περισσότερες περιπτώσεις από ότι φανταζόμαστε. Οπότε οφείλουμε να είμαστε εκτός από αλληλέγγυοι και πολύ προσεκτικοί.

Βέβαια δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες & σίγουρα δεν ισχύει για όλους. Οφείλουμε ωστόσο να γνωρίζουμε όλα τα ενδεχόμενα & να είμαστε προσεκτικοί.

Η γυναίκα κατάχαμα στο βρώμικο πάτωμα και δίπλα της το ποτηράκι, όπου οι περαστικοί προσφέρουν τον οβολόν τους. Στα χέρια της γυναίκας, κοιμάται ένα δίχρονο παιδάκι. Του φοράει ένα βρώμικο καπέλο και εξίσου βρώμικα ρούχα.

Οι περισσότεροι περαστικοί, συγκινημένοι από το θέαμα προσφέρουν αβίαστα και το τελευταίο κέρμα από το πορτοφόλι τους, ξορκίζοντας με ανακούφιση την ενοχή της δικής τους ευδαιμονίας…

Καθημερινά, επί ένα μήνα, προσπερνούσα τη ζητιάνα, χωρίς βεβαίως να της δίνω χρήματα, γνωρίζοντας καλά ότι είναι “υπάλληλος” μιας καλοστημένης επιχείρησης απάτης, με διαχειριστή τον τοπικό ζητιανομαφιόζο, πιθανό ιδιοκτήτη βίλας και πολυτελούς αυτοκινήτου. Σε αυτόν θα καταλήξει η είσπραξη της ημέρας της ζητιάνας… Όχι ότι κι αυτή δεν κερδίζει τίποτα φυσικά… ένα μπουκάλι βότκα κι ένα σουβλάκι στο τέλος της ημέρας είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται…

Αφού λοιπόν την προσπερνούσα αδιάφορα επί ένα μήνα, ξαφνικά το συνειδητοποίησα… Στέκομαι μπροστά της κοιτάζοντας αυτό το μωρό και συνειδητοποιώντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένα δίχρονο μωρό, από το πρωί μέχρι το βράδυ “κοιμάται” συνεχώς στην αγκαλιά της “μαμάς” του, χωρίς να κλαίει, να γκρινιάζει, να μουρμουρίζει, να σαλεύει καν!

Όποιος από εμάς έχει παιδιά, ξέρει καλά… ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία με δυκολία κοιμάται ακόμα και τη νύχτα, πόσο μάλλον ολόκληρη την ημέρα συνεχώς!

Το συγκεκριμένο μωρό της ζητιάνας, για ένα συνεχόμενο μήνα, δεν το είδα ποτέ ξύπνιο… Κοιτούσα μια αυτό, μια εκείνη, και οι υποψίες μου όλο και φούντωναν. Στο τέλος, δείχνοντας το μωρό, τη ρώτησα:”-Γιατί κοιμάται συνέχεια;”

Εκείνη, με αγνόησε, προσποιούμενη ότι δεν με άκουσε. Επανέλαβα την ερώτηση. Σήκωσε το βλέμμα της, φανερά ενοχλημένη, και με απόμακρο ύφος μουρμούρισε μια βρισιά μέσα από τα χείλια της.

Ξαναρώτησα με απόγνωση: “-Γιατί κοιμάται συνέχεια;!” … Πίσω μου, κάποιος με έπιασε από τον ώμο. Ένας ηλικιωμένος κύριος, ενοχλημένος από την “απάνθρωπη” συμπεριφορά μου, με επέπληξε: “Γιατί την ενοχλείς; Δεν την αφήνεις ήσυχη στην δυστυχία της;” … και απομακρύνθηκε αφού πέταξε μερικά νομίσματα στο ποτηράκι της ζητιάνας, ικανοποιημένος σίγουρα για την καλή του πράξη της ημέρας. Εκείνη, σαν “καλή χριστιανή”, τον ευχαρίστησε αρχίζοντας να σταυροκοπιέται με μανία.

Την επόμενη μέρα ήρθα σε επικοινωνία με έναν παλιό γνωστό. Έναν ρουμανικής καταγωγής αστείο ανθρωπάκο, με μικρά κατάμαυρα μάτια. Η μόρφωσή του περιορίστηκε στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, αυτό δεν τον εμποδίζει όμως να κυκλοφορεί με πανάκριβα αυτοκίνητα και να είναι περήφανος ιδιοκτήτης μιας έπαυλης με -ποιός ξέρει πόσα- δωμάτια και μπαλκόνια. Αυτός ο “φίλος” με κατατόπισε επαρκώς γι αυτήν την μπίζνα:

Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση, παρά το φαινομενικά πρόχειρο και αυθόρμητο σκηνικό της. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν, είτε τα έχουν ενοικιάσει από οικογένειες αλκοολικών, ή απλώς τα έχουν κλέψει. Έπρεπε όμως να μάθω και γιατί κοιμούνται συνέχεια…

Ο “φίλος” μου ο Ρομά, πολύ φυσικά και με κανένα δισταγμό (σαν να μου έλεγε για τον καιρό) απάντησε στην ερώτησή μου: “-Ναι, είναι ναρκωμένα… με ηρωίνη ή βότκα” … Έμεινα αποσβολωμένος… “-Ποιά είναι ναρκωμένα με ηρωίνη ή βότκα;!” “-Τα παιδιά ντε, για να μην έχουν φασαρίες. Θα πρέπει να μένουν καθηλωμένα με μια άγνωστη γυναίκα όλη μέρα, φαντάζεσαι πόσο θα γκρίνιαζαν;”

Αυτό κάνουν. Για να διατηρούν το παιδί “ήρεμο” και κοιμισμένο όλη μέρα, το ναρκώνουν με αλκοόλ ή ναρκωτικά. Φυσικά, ο παιδικός παρθένος οργανισμός δεν το αντέχει και τα παιδιά αυτά πεθαίνουν. Συχνά κιόλας, το παιδάκι ξεψυχά στην αγκαλιά της ζητιάνας, κατά τη διάρκεια της “εργασίας” της… Και η υποτιθέμενη “μάνα” είναι αναγκασμένη να κρατά στην αγκαλιά της το νεκρό παιδάκι μέχρι το βράδυ που θα τελειώσει η “βάρδιά” της. Συμβαίνει σ’ αυτή τη “δουλειά” … Και οι περαστικοί θα την υποστηρίζουν ρίχνοντας την ελεημοσύνη τους στο ποτηράκι της, πιστεύοντας ότι κάνουν την καλή πράξη της ημέρας.

Την επόμενη μέρα ξαναπέρασα από το ίδιο σημείο, με τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα, έτοιμος για σοβαρή επέμβαση. Η ζητιάνα καθόταν πάλι στο ίδιο σημείο, κρατώντας πάλι ένα παιδί. Ένα διαφορετικό από το χθεσινό παιδί. Άρχισα να της κάνω ερωτήσεις: πού είναι το χθεσινό παιδί, αν έχει χαρτιά για το παιδί…

Κι ενώ εκείνη με αγνοούσε συστηματικά, οι υπόλοιποι περαστικοί αντίθετα, με κατηγορούσαν ότι επιτίθεμαι σε μια κακόμοιρη ζητιάνα μάνα χωρίς λόγο, και με απομάκρυναν με περιφρόνηση. Δεν είχα άλλη λύση από το να απευθυνθώ στην αστυνομία. Όταν όμως η αστυνομία εμφανίστηκε, η ζητιάνα με το παιδί είχε εξαφανιστεί… Αισθάνθηκα σαν να παλεύω με ανεμόμυλους.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ζητιάνα με παιδί, σκεφτείτε καλά πριν “βοηθήσετε” με τον οβολό σας. Μην κοιτάξετε το παιδάκι με τρυφερότητα, να το κοιτάξετε με τρόμο. Πρόκειται για ένα κακοποιημένο δυστυχισμένο πλάσμα, υποχείριο αδίστακτων κακοποιών. Με το να δώσετε χρήματα σε αυτήν που το εκμεταλλεύεται, διαιωνίζετε την αλυσίδα αυτής της “μπίζνας” και συμβάλλετε ενεργά στο φόνο ενός ακόμη παιδιού.

Όπως κάθε επιχείρηση που κλείνει όταν δεν έχει πια πελάτες, έτσι κι αυτή θα εξέλειπε, αν δεν υπήρχε κόσμος που να ανταποκρίνεται, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη “πελατεία” της. Η εξάλειψη τέτοιου είδους “επιχειρήσεων” σημαίνει ότι λιγότερα παιδιά θα κλαπούν και θα δολοφονηθούν από χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Τώρα πια γνωρίζετε γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνέχεια. Η επιλογή είναι δική σας.»


Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τρεις Έλληνες στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου!

Πηγή: http://tvxs.gr/news

Τρεις ελληνικές παρουσίες συγκαταλέγονται στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 1.426 ονομάτων, με συνολική περιουσία 5,4 τρισ. δολ., αυξημένη σε σύγκριση με τα 4,6 τρισ. δολ. της λίστας του 2012.

 

Πρόκειται για τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση, που κατάφερε φέτος να αναρριχηθεί στην 412η θέση, από την 464η θέση της περυσινής λίστας. Παρά την οικονομική ύφεση, η περιουσία του κ. Λάτση αυξήθηκε στα 3,3 δισ. δολ. (από 2,6 δισ. δολ. το 2012), καθώς στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ανέκαμψαν οι μετοχές των EFG International, Lamda Development και Hellenic Petroleum.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore International αποτελεί το δεύτερο πλουσιότερο Ελληνα, ο οποίος φέτος βρίσκεται στην 527η θέση -με περιουσία 2,7 δισ. δολ.- από την 418η θέση της προηγούμενης λίστας (και περιουσία 2,8 δισ. δολ.). Η τριάδα με τους Ελληνες «κροίσους» ολοκληρώνεται με τον Φίλιππο Νιάρχο, που φέτος έχει υποχωρήσει στην 554η θέση, με περιουσία 2,6 δισ. δολ., ενώ στην περυσινή λίστα βρισκόταν στην 491η θέση με περιουσία 2,5 δισ. δολ.

Οσον αφορά στη γενική κατάταξη, ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα, συνιδρυτής του ομίλου ειδών ένδυσης Inditex -στον οποίο ανήκει η αλυσίδα καταστημάτων Zara- κατάφερε να υποσκελίσει το μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και το Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό και να αναδειχθεί στον τρίτο πλουσιότερο επιχειρηματία στη λίστα του «Forbes», με την περιουσία του να εκτιμάται στα 57 δισ. δολ.

Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, παρά το πλήγμα που υπέστη λόγω της «βουτιάς» που έχει κάνει η μετοχή τoυ τηλεπικοινωνιακού ομίλου America Movil, παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, με περιουσία 73 δισ. δολ. Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς της Μicrosoft με 67 δισ. δολ.

Η περιουσία του κ. Ορτέγκα της Inditex αυξήθηκε κατά 19,5 δισ. δολ. μέσα σε ένα χρόνο, υποσκελίζοντας τον Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με περιουσία 53,5 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που ο κ. Μπάφετ δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με τον Λάρι Ελισον της Oracle (με περιουσία 43 δισ. δολ.). Η μέση περιουσία των προσώπων της λίστας αυξήθηκε στα 3,8 δισ. δολ., από 3,7 δισ. της λίστας του 2012.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της λίστας, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (442), ακολουθούμενες από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (386), ενώ στην Κίνα εντοπίζονται 122 δισεκατομμυριούχοι. Στην Ευρώπη υπάρχουν 366 δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένων 110 στη Ρωσία.

Ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στις 138, από 104 της περυσινής λίστας. Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, της «αυτοκρατορίας» καλλυντικών L'Oreal, αποτελεί την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 9η θέση, με περιουσία 30 δισ. δολαρίων. Ο Λι Κα-Σιγκ, που ελέγχει τον όμιλο Hutchison Whampoa του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί τον πλουσιότερο άνδρα στην Ασία, με περιουσία 31 δισ. δολαρίων (στην ένατη θέση).


Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατάφερε να αναρριχηθεί στη 13η από την 20ή θέση, ενώ ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στη λίστα του 2013 είναι ο επιχειρηματίας Διαδικτύου Ντάστιν Μόσκοβιτς στην 353η θέση και με περιουσία 3,8 δισ. δολαρίων.


Λίγο χιούμορ ακόμα...

Φήμες λένε ότι το ΙΚΑ θα μετονομαστεί σε ΙΚΕΑ με σλογκαν το "Θεραπεύσου μόνος σου"...

Μητρικό φίλτρο είναι αυτό που έχουν στα αυτιά τους οι μανάδες, κι όταν λες "θα βγώ" αυτές ακούν "θα πάω σε όργια, με όπλα και ναρκωτικά, χωρίς μπουφάν" ...

Όταν έχει περίοδο μια γυναίκα μη της μιλάς. Και όταν έχει νεύρα μη της
μιλάς. Γενικά μη μιλάς. Αλλά βέβαια.. τέτοιο γουρούνι είσαι, που δεν μιλάς..

Ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού υπάρχει μόνο για να το κοπανάμε σε έπιπλα.

Όταν μιλάει Έλληνας ποδοσφαιριστής 5 φιλόλογοι αυτοκτονούν και 2 λέκτορες της Ελληνικής γλώσσας βγάζουν τα πτυχία απ' τις κορνίζες και τα τρώνε.

Αυτό που στο κρεβάτι αν κλείσεις λίγο τα μάτια σου από 8:00 πάει 10:30, και στη δουλειά αν κάνεις το ίδιο απο 9:35 πάει 9:36, είναι μεγάλη μαλακία.

Όταν ήμουν μικρος δεν μ' ένοιαζε τι θα φορέσω. Κοιτάζοντας παλιές
φωτογραφίες κατάλαβα πως ούτε την μάνα μου την ένοιαζε.

Ήρθε και ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Φαίνεται ότι ο ανεμιστήρας που είχα ανοιχτό όλο το καλοκαίρι, ήταν από Boeing 747. Δεν εξηγείται αλλιώς...

-Φιλαρακι εχεις 1 ευρω να παρω τη δοση μου;
-Και που ξερω εγω οτι δεν θα πας να παρεις τυροπιτα;

Δεν ήμουν σίγουρος γιατί ο γιατρός μου συνταγογραφησε LSD για την
δυσκοιλιοτητα μου, μέχρι που είδα ενα δράκο και χεστηκα πάνω μου

Αυτή η νέα αλυσίδα μαγαζιών "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ" που έχει ανοίξει, πολύ μεγάλη επιτυχία βλέπω..

Φοιτητικό πλύσιμο πιάτων:
1. Τα βάζεις στο νεροχύτη.
2. Περιμένεις...

Όταν μια γυναίκα σε προκαλεί να μαντεψεις την ηλικία της, είναι σαν πρέπει
να διαλέξεις αν θα κόψεις το κόκκινο ή το μπλε καλώδιο για να αφοπλισεις μία βόμβα!!!!

Ισορροπημένη διατροφή είναι να κρατάς ένα σουβλάκι σε κάθε χέρι !

Φοβάμαι τόσο τη δέσμευση που δεν τολμάω ούτε να παραγγείλω οικογενειακή πίτσα

Δε μας φτάνουν τα προβλήματα των άλλων, έχουμε και τα δικά μας.

-Στο κρεβατι ειμαι ταυρος.
-Κριμα που εχεις ωροσκοπο μπαμια.

-Τις προάλλες ένα αυτοκίνητο στούκαρε στη βιτρίνα ενός καταστήματος και
φώναξε ο καταστηματάρχης:
-Επιτέλους, μπήκε ένας άνθρωπος στο μαγαζί.

-Τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα.....χθες πέρασα από το Σύνταγμα και είδα τα περιστέρια να ταΐζουν τους ανθρώπους.

- Δεν είναι θέμα χρέους, αλλά ανταλλαγής οργάνων: Τους χρωστάμε τα άντερά μας - θα πάρουν τ' @ρχίδι@ μας!

-Σκέφτονται να κατέβουν στο Σύνταγμα για διαμαρτυρία οι ληστές και οι
λωποδύτες. Κατηγορούν τη κυβέρνηση για μονοπωλιακές τακτικές στο επάγγελμα.

Οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα έχουν φωσφορούχα γράμματα για να διαβάζονται στο σκοτάδι.

- Τι έγινε; Στενοχωρημένη σε βλέπω ... Ζυγίστηκες;;;

Φέτος τα Χριστούγεννα, λέω να στολίσω το καλοριφέρ.
Να φανεί και κάπου χρήσιμο.

- Ξαδερφε παχυνες!
- Ξαδέρφη ακόμα ανυπαντρη;

Δηλαδή μια χώρα στην οποία ο Γρηγόρης Αρναούτογλου θεωρείται περιζήτητος εργένης πόσο μπροστά μπορεί να πάει;

Όλα χαλάνε...Άνθρωποι, κοινωνία, σχέσεις, φραπεδιέρα.
Ειδικά με την φραπεδιέρα ξενέρωσα πολύ, δεν το περίμενα...

Ονομάζουν τη γλώσσα μας «μητρική» γιατί ο πατέρας σπάνια μιλάει!

- Μπαμπά, γιατί παντρεύτηκες την μαμά;
- Απορείς και συ παιδί μου ε;

Σε λίγα χρόνια, θα λέμε ότι είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ
αναμμένα...

Ήρθε η εποχή που βάζουμε τα χέρια κάτω από το λάπτοπ για να ζεσταθούν...

Μάνα είναι το πλάσμα που από όλα τα πράγματα που μπορεί να φτιάξει με κιμά, διαλέγει να φτιάξει γιουβαρλάκια...

Σε ένα χωρισμό φταίνε πάντα και οι δύο. Και η γυναίκα και η μάνα της.

Όταν μου λένε πως κάποιος είναι μισός Έλληνας μισός Σουηδός,
φαντάζομαι έναν να σταματάει για να περάσει πεζός ενώ ταυτόχρονα τον
μουντζώνει.

Αν η κοπέλα σου παραπονιέται ότι δεν την πάς ποτέ κάπου ακριβά,
πήγαινέ την σε ένα βενζινάδικο.

Η γιαγιά στον 4ο βλέπει ειδήσεις. Οι υπόλοιποι τις ακούμε.


Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τόλμησε να τα βάλει με το Facebook!

Πηγή: http://www.e-radio.gr/blog/post.asp?uid=14525




Ο Μαξ Σρεμς, ένας 25χρονος φοιτητής Νομικής από την Αυστρία, κάνει τα πιο επίμονα και φορτικά «poke» (ψηφιακά «σκουντήματα», δηλαδή ένα είδος ηλεκτρονικής ειδοποίησης χρήστη προς χρήστη στη... γλώσσα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου) στην πλάτη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μιλάει στο «Βήμα» για το πώς κατάφερε να «γονατίσει» δικαστικά το δίκτυο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του που «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» και «δεν σέβονται κανέναν νόμο».

Τα «πήρε στο κρανίο». Ένιωσε θιγμένος σαν να παίζει στην ταινία «Οι ζωές των άλλων», όπου η καθημερινότητά του καταγράφεται βήμα προς βήμα από μια αόρατη σύγχρονη «Στάζι». «Το Facebook γνωρίζει πολλά πράγματα για εμάς, ως αποτέλεσμα των όσων έχουμε πει, φανερά ή κρυφά, με τους φίλους μας. Όσο περισσότερα έχετε μοιραστεί τόσα στοιχεία έχει το Facebook "εναντίον" σας, ειδικά αν στις συνομιλίες σας αναφέρεστε στον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, στα πολιτικά σας πιστεύω ή στις επαγγελματικές σας επαφές» μας λέει ο Σρεμς.

Για τον λόγο αυτό έφτιαξε μια ιστοσελίδα με τον «πολεμικό» τίτλο «Europe vs Facebook» (Ευρώπη εναντίον Facebook). Περισσότεροι από 45.000 χρήστες έχουν ήδη ανταποκριθεί, απαιτώντας από το ευρωπαϊκό αρχηγείο του Facebook στην Ιρλανδία όλα, μα όλα, τα προσωπικά τους αρχεία: παλαιά και νέα, σβησμένα και εμφανή, αόρατα και ορατά.

«Όταν κάποιος φτιάχνει λογαριασμό στο Facebook συναινεί στην αποδοχή κάποιων απίστευτα περίπλοκων κανονισμών. Κάθισα ο ίδιος προσωπικά μαζί με μια ομάδα δικηγόρων και πάλι δεν καταφέραμε να βγάλουμε άκρη σε αυτόν τον λαβύρινθο. Οι κανονισμοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι ώστε μετά το κάθε Facebook να μην πουλάει, εν αγνοία μας, τη ζωή μας σε εταιρείες και ανθρώπους» τονίζει ο 25χρονος.

«Κατ' αρχάς, αν απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας δεν καταφέρνετε απολύτως τίποτα, αφού και πάλι όσα έχετε γράψει υπάρχουν στα αρχεία του Facebook. Το βήμα στο οποίο πρέπει να προχωρήσετε είναι να κάνετε οριστική διαγραφή του λογαριασμού σας. Και τότε όμως το Facebook έχει το δικαίωμα να κρατήσει κάποια "δεδομένα", χωρίς να τα συγκεκριμενοποιεί και χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Το Facebook δεν σέβεται κανέναν νόμο» επισημαίνει ο Σρεμς.

«Η μεγαλύτερη απάτη κατ' εμέ είναι εκείνο το κουμπί Opt-Out: όταν κάποιος βάζει ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή εφαρμογή στο σύστημα, το Facebook ενεργοποιεί αυτόματα όλους τους χρήστες του να το αποδεχτούν, χωρίς να τους ρωτήσει πρώτα. Είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των κουμπιών αυτών και η απενεργοποίησή τους από τον χρήστη. Κάποιος που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένος με την τεχνολογία δεν έχει τρόπο να προστατευτεί» συμπληρώνει.

«Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία μας δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στο μέλλον του Facebook, αλλά σε όλο το Διαδίκτυο, σχετικά με ζητήματα ιδιωτικότητας και σεβασμού των χρηστών του» λέει ο αυστριακός «επαναστάτης» του Διαδικτύου, που ωστόσο είναι σαφής: «Είμαι παιδί της γενιάς του Internet και δεν θέλω να αποκοπώ από αυτό, απλώς θέλω να ανακτήσω ξανά την εμπιστοσύνη μου στο Διαδίκτυο. Πρέπει ο κάθε χρήστης να μάθει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην έννοια "κοινωνική δικτύωση", που είναι κάτι σπουδαίο, και το Facebook, μια εταιρεία που διατηρεί μονοπωλιακά το δικαίωμά μας σε αυτού του είδους την κοινωνική επικοινωνία».

Τι θα έλεγε στον Ζούκερμπεργκ αν ποτέ τον συναντούσε; «Θα του έλεγα πως πρέπει να μάθει να σέβεται τους νόμους που ισχύουν εκτός ΗΠΑ, στα κράτη απ' όπου βγάζει τα εκατομμύριά του, ειδικά στην Ευρώπη» μας απαντά.

Ιρλανδική Δικαιοσύνη: Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
Ο δικαστικός αγώνας του Σρεμς μόλις απέδωσε τους πρώτους του καρπούς. Πριν από λίγες ημέρες η ιρλανδική Δικαιοσύνη (η έδρα του Facebook στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται στο Δουβλίνο) εξανάγκασε το ευρωπαϊκό τμήμα του Facebook μεταξύ άλλων: να παρέχει στους ευρωπαίους χρήστες όλα τα αρχεία τους, ακόμη και όσα έχουν διαγραφεί, να δυσχεραίνει την εκμετάλλευσή τους από τεράστια οικονομικά συμφέροντα, να τους επιτρέπει να κλείνουν οριστικά τον λογαριασμό τους, να μη διευκολύνει τη διάδοση εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων (μέσω λογαριασμών τρίτων), να προφυλάσσει την ιδιωτικότητα στην Ευρώπη.

Προσωπικά
Οι ευρωπαίοι χρήστες πλέον δεν θα βλέπουν αυτόματα πάνω στις φωτογραφίες τους τα ονόματά τους (το λεγόμενο «tag» – ετικετοποίηση) αποφεύγοντας ανεπιθύμητη έκθεση προσωπικών δεδομένων και στιγμών. Ωστόσο εκατομμύρια άλλοι χρήστες εκτός Ευρώπης θα εξακολουθήσουν να υφίστανται αυτή την ενίοτε δυσάρεστη ταυτοποίηση.

Οικονομική εκμετάλλευση
Δέκα από τα πιο δημοφιλή «applications» για παιχνίδια στο Facebook αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα (ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, χόμπι κτλ.) σε τουλάχιστον 25 διαφημιστικές εταιρείες. Αυτές παρακολουθούν τις μουσικές ή ενδυματολογικές προτιμήσεις των χρηστών και τους βομβαρδίζουν με διαφημίσεις αντίστοιχων προϊόντων.

Ανήλικοι κάτω των 13
Οι όροι χρήσης αναφέρουν ως ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη. Όμως ένα στα πέντε παιδιά 9 ως 12 ετών στην Ευρώπη διαθέτει προσωπικό προφίλ, συχνότατα με ψεύτικα στοιχεία. Ετοιμάζεται μια ψηφιακή «εργαλειοθήκη» προσιτή στους γονείς που επιθυμούν να επιτρέψουν στα κάτω των 13 ετών παιδιά τους να αποκτήσουν λογαριασμό.

Σεξουαλικά αδικήματα
Στο Facebook ανθούν τα σεξουαλικά αδικήματα και η σωματεμπορία. Πρόσφατη είναι η απαγωγή ενός 14χρονου κοριτσιού στην Ινδονησία από έναν 24χρονο τον οποίο γνώρισε μέσω Facebook. Συμφώνησαν να συναντηθούν, το κορίτσι απήχθη, κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο επί μία εβδομάδα και βιάστηκε επανειλημμένως.

Φωτογραφίες-«ρουφιάνοι»
Από τις 15 Οκτωβρίου το Facebook σταμάτησε (αλλά μόνο στην Ευρώπη) τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπων (tag) στις φωτογραφίες που θα αναρτώνται εφεξής. Η εφαρμογή αναγνώριζε αυτόματα ονόματα και πρόσωπα χρηστών και τα συσχέτιζε με άλλα σημεία μέσα στον ιστότοπο, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους.



Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Θαλής + Φίλοι: Dance Your Ph.D.

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης

http://vimeo.com/47049144

H Diana Davis, υποψήφια διδάκτωρ, στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Brown διεκδίκησε μαζί με άλλους φοιτητές τον τίτλο της πιο πρωτότυπης παρουσίασης διδακτορικής διατριβής, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Το διδακτορικό της δεν αποτελείται από δεκάδες πυκνογραμμένες σελίδες με μαθηματικούς τύπους, ορισμούς και ατέρμονες αναλύσεις. Είναι απλώς μια βιντεοσκοπημένη χορογραφία που αποκαλύπτει τη δυνατότητα εξήγησης της επιστήμης, μέσω της τέχνης του χορού, χωρίς την παρεμβολή λόγου.


Diana Davis

H Diana Davis είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει αυτό το μαθηματικό έργο τέχνης συμμετέχοντας στο διαγωνισμό που διοργάνωσαν το ακαδημαϊκό περιοδικό Science και το TED με τίτλο : Dance your Ph.D

Η ίδια, εξηγώντας τη δουλειά της, λέει ότι στο πρώτο λεπτό του βίντεο η χορεύτρια Libby δείχνει πως δύο πεντάγωνα ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια επιφάνεια. Φανταστείτε, προσθέτει η ίδια, ότι περπατάτε σε ευθεία γραμμή στην επιφάνεια ενός τεράστιου ντόνατ. Ίσως να περπατήσετε δεξιά και να περάσετε μέσα από την τρύπα του ντόνατ, και να επιστρέψετε πίσω στο σημείο από όπου ξεκινήσατε. Ίσως να περπατήσετε γύρω από αυτό, στην εξωτερική του πλευρά, και να επιστρέψετε πίσω στο σημείο από όπου ξεκινήσατε. Ή ίσως τα βήματά σας να ακολουθήσουν κάποιες φορές μια ελικοειδή διαδρομή (πάντα σε ευθεία γραμμή) μέσα από την τρύπα και γύρω από την επιφάνεια του ντόνατ, πριν επιστρέψετε ξανά στο σημείο εκκίνησης.

Στο επόμενο μέρος του βίντεο η Libby χορεύει από την μια πλευρά του πενταγώνου στην άλλη σε μια ευθεία γραμμή και με ελικοειδείς κινήσεις : κινείται γύρω από την επιφάνεια του σχήματος 8 φορές, γιατί υπάρχουν 8 γραμμές στην επιφάνεια των πενταγώνων, προτού επιστρέψει στο σημείο όπου ξεκίνησε για να επαναλάβει τη διαδρομή.

Όταν η Libby χορεύει σε ευθείες γραμμές διασχίζοντας τα πεντάγωνα, περνά από όλες τις χρωματιστές γραμμές στα άκρα των πενταγώνων. Μας ενδιαφέρει να δούμε ποια από αυτά διασχίζει, και για αυτό η κίνησή της τονίζεται και με την «μαγική» εμφάνιση ατόμων με μπλουζάκια διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία αντιστοιχούν στα χρώματα των γραμμών που βρίσκονται στην επιφάνεια των πενταγώνων. Η διαδικασία δημιουργεί μια ακολουθία χρωμάτων.

«H διατριβή μου», τονίζει η Diana Davis, ερευνά ο,τι συμβαίνει σε αυτή τη ακολουθία χρωμάτων όταν αλλάζουμε την επιφάνεια του πενταγώνου. Στη συνέχεια του βίντεο παρατηρούμε τη διάτμηση, το κόψιμο και την επανασυναρμολόγηση της επιφάνειας των πενταγώνων.

Αυτή η διαδικασία αλλάζει το μοτίβο με τις 8 αρχικές γραμμές των πενταγώνων σε ένα διαφορετικό μοτίβο με 4 γραμμές. Όταν Libby διασχίζει, χορεύοντας, τις τέσσερις γραμμές, κάνει μια διαφορετική, μικρότερη ελικοειδή διαδρομή γύρω από το ντόνατ. Διασχίζει τις τέσσερις χρωματιστές άκρες, για να αποκαλύψει, με τη βοήθεια των ατόμων με τα χρωματιστά μπλουζάκια, μια νέα χρωματική ακολουθία.

Ζήτημα της διατριβής : Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ακολουθία των 8 χρωμάτων με την ακολουθία των 4 τεσσάρων χρωμάτων ;

Απάντηση: Κάθε ανθρώπινη φιγούρα ελέγχει να δει αν αυτός / αυτή έχει το ίδιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, και αν ναι, παραμένει στη γραμμή (κρατά το καπέλο του), και αν όχι, δυστυχώς πρέπει να φύγει (αφαιρεί το καπέλο του).

Αυτό είναι το θεώρημα μου: Η διάτμηση και η επανασυναρμολόγηση των πενταγώνων είναι ισοδύναμη με το να δούμε αν τα χρώματα είναι τα ίδια και στις δύο πλευρές.

Πηγή : Science